WFFT, Laat voor het eerst vier Gibbons vrij in de natuur.

Op 4 maart 2010 verhuisden de eerste vier gibbons van het WFFT-opvangcentrum voor wilde dieren naar het “Lum Nam Pai Wildlife Sanctuary” in de provincie Maehongson, Thailand.

In dit Wildlife Sanctuary, een weelderige en dichte jungle in het noorden van Thailand, is een uniek project gebouwd door de WFFT in samenwerking met het Department of National Parks en Mahidol University. Het belangrijkste doel van dit project is om gibbons voor te bereiden op een terugkeer naar het wild, om ze vrij te laten en hun bewegingen en gedrag op te volgen terwijl ze opnieuw de uitdagingen van het wild aangaan.

Kookoo – Voorheen geëxploiteerd als fotorekwisiet, wacht hij nu op zijn volledige herintroductie in het wild.

De eerste Gibbons

Kookoo is een ongeveer 9 jaar oude mannelijke gibbon die werd gevonden op de drijvende markt in Damnoen Saduak. Kookoo werd gebruikt als foto-rekwisiet tot hij 3 jaar oud werd en belandde alleen in een omheining voor het huis van een vrouw. Toen WFFT over zijn lot hoorde, vroegen we de eigenaar of Kookoo met andere gibbons kon leven in het WFFT Wildlife Rescue Center en werd gered in 2003, waar hij samen met Bank en Dollar leerde leven met andere gibbons op een eiland.

Bank en Dollar zijn een mannelijke en vrouwelijke gibbon, ook beide van de drijvende markt. Deze twee gibbons werden in 2004 van de drijvende markt gehaald nadat hun eigenaren het erg moeilijk vonden om deze twee gibbons verder te exploiteren, omdat er vaker dan ooit invallen door de politie waren op het gebied van natuurcriminaliteit. Uiteindelijk belden de eigenaren WFFT en vroegen om redding.

Ply is een 2-jarige vrouwelijke gibbon geboren op WFFT Island 8, onderdeel van het Gibbon Rehabilitation Centre op WFFT, en ze is een kind van Dollar en Kookoo. Ply werd nooit door mensen behandeld tot de dag dat ze naar het Maehongson-vrijlatingscentrum verhuisde.

Na te zijn verdoofd door WFFT-personeel met behulp van blowdarts, werden alle 4 de gibbons volledig medisch gecontroleerd, in overeenstemming met de pre-release richtlijnen.

De beweging

Voordat de 4 gibbons mee konden nemen, moesten we ze eerst  uit hun huidige verblijf halen. Nadat ze waren opgesloten in een klein verblijf, werd elke gibbon verdoofd door middel van een blaaspijl voordat ze naar het WFFT-dierenziekenhuis werden gebracht.

Elke gibbon kreeg vervolgens een volledig medisch onderzoek en er werden bloedmonsters genomen voor analyse, om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond zijn om te reizen, en dat zodra de gibbons in het wild worden vrijgelaten, ze geen bedreiging vormen voor de gezondheid van inheemse gibbons. .

Eindelijk, na urenlang hard werken door het WFFT-team, werden de vier gibbons in reiskooien gezet, voordat ze in de auto werden geladen. De gibbons werden ’s nachts vervoerd om langdurige blootstelling aan de hitte van de dag te voorkomen. 12 uur  later, na verschillende stops voor voedsel, water en medische controles om er zeker van te zijn dat ze de reis goed doorstaan, kwamen Kookoo, Bank, Dollar en Ply aan bij het Gibbon Release & Research Center in Maehongson.

Na een nacht transport werden alle 4 de gibbons met succes overgebracht naar de Pre-Release kooien om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

Kookoo- in vrijheid

Pre-release kooien

Toen de gibbons bij Maehongson aankwamen, stond het WFFT-personeel klaar om de vermoeide primaten uit de vrachtwagens te laden. De aanblik, geluiden en geuren van Maehongson zullen erg nieuw zijn voor deze 4 gibbons, en dus moeten ze, voordat ze in het wild worden vrijgelaten, eerst wat tijd doorbrengen in onze grote Pre-Release kooien.

Dit zal hen niet alleen helpen bij het herstellen van hun lange reis naar het noorden, maar ook om vertrouwd te raken met hun nieuwe omgeving.

Na verdere gezondheidscontroles werden de gibbons door WFFT-personeel overgebracht naar de Pre-Release-kooien. Na een korte verkenning van hun nieuwe omgeving vielen alle vier de gibbons prompt in slaap! Moe van hun lange reis, sliepen ze het grootste deel van de dag, om vervolgens wakker te worden tijdens de voedertijd.

Na ongeveer een dag waren de gibbons weer helemaal in hun ritme, ze waren hun kooien volop aan het verkennen en begonnen zich aan te passen aan hun nieuwe leefgebied.

Uiteindelijke volledige vrijheid

Nadat de gibbons zich hebben aangepast aan de bezienswaardigheden en geluiden van hun nieuwe omgeving, zullen Kookoo, Bank, Dollar en Ply in de nabije toekomst eindelijk weer in het wild worden vrijgelaten. Dankzij het jarenlange harde werk dat is besteed aan het rehabiliteren van deze gibbons, zullen ze binnenkort de kans krijgen om weer vrij rond te zwerven in het wild, terug naar waar ze thuishoren. Na vrijlating zullen de gibbons en hun activiteiten op afstand worden gevolgd door WFFT-medewerkers en studenten van Mahidol University, wat ons helpt meer kennis op te doen over hun leven en gedrag in hun natuurlijke habitat. De site zal worden beheerd in overeenstemming met de IUCN-richtlijnen voor de herintroductie van primaten.